tisdag 15 april 2008

Liam 5 månader idag


.
Idag blir min lille söte prins hela 5 månader och han är helt underbar såklart. Tiden som gått känns som om den gått fort fort fort, känns som om min lille Liam funnits hur länge som helst.

.
Så vad har hänt sen han föddes då..?

.
Från att ha vart en liten leende bebis från första dagen med en vikt på 3305g och 49,5 cm lång så är han idag en liten skrutt på ca 7kg (ska väga och mäta senare idag så uppdaterar då) jag hoppas på att han även växt på längden, sist var han 63,3 cm lång.
.
UPPDATERAT: Som en liten kille på 5 månader så väger han nu 6835g och han var 65cm lång och 43,7 i huvudomfång.
.
När Liam var 3 dagar gammal grät vår lille plutt för första gången med tårar och jag fick så ont i hjärtat samtidigt som jag tyckte han var så söt när han grät så jag blev glad i hjärtat. hmm ja konstig kombo. När Liam blev 4 dagar gammal ramlade hans lilla navelstump bort och jag vart genast sugen på att bada honom men väntade tills dag 5, så när han var en liten kille på 5 dagar fick han bada för första gången i sitt liv.
.
När Liam var 20 dagar gammal började det hända lite grejor.. han började "prata" tillbaka till oss när vi "bebisprata" med honom, 6 dagar senare så fäster han även blicken och tycker det är jätteskoj att följa efter med blicken på nallarna i mobilen. När Liam var 29 dagar gammal va han jätteduktig på att stödja nacken, vilket han iofs redan var som nyfödd, han har alltid varit stark i nacken vilket både BB tanterna och BVC tanten sa från start.
.
Första gången Liam vände sig från rygg till mage så var han en månad och en dag gammal och dagen efter vände han sig från mage till rygg, dock så va ju detta inte medvetet än, men efter det så hände det lite då och då för att sen runt 2 månader bli en medveten vändning. 2 veckor och 3 dagar senare var det dags att upptäcka händerna och leka med dom. När Liam var 7 veckor gammal så kom det första medvetna leendet och oj så fin han är när han ler. På sin 2 månadersdag började Liam att gripa duktigt efter saker.
.
Första riktiga skrattet från Liam kom när han var 2 månader och 3 veckor gammal och gud vad vi skratta när vi hörde det så himla sött samtidigt som det lät roligt då man inte hört det förut. På 3 månaders dagen så håller han även leksaker ordentligt, leksaker som tex bitring, mjukisdjur osv. Och nu när Liam var ca 3 månader fick han även slicka/smaka på banan och det gillade han verkligen, när jag tog bort bananen så fick han jättestora ögon som följde bananen med sina stora ögon och ögonen hade en blick som bad om mer, men tycker inte det räknas riktigt som en första smakis för han slicka ju bara inget som svaldes som man gör med gröt/pure. Och när Liam satt upp första gången med stöd så var han med ca 3 månader gammal. Även på hans 3:e månad så fick han sin första spruta som gick hur bra som helst, han var lite gnällig på kvällen men dagen efter var han vår solstråle igen. Och denna månad så döptes Liam med, han fick namnet: Liam Apostole Hans Liam som tilltalsnamn, Apostole efter hans farfar som är från grekland (därav namnet) Hans efter Liams morfar.
.
Ca en månad senare va det dags att hitta sina fötter för att börja leka med dom vilket Liam verkligen tycker är skoj, speciellt om det sitter en strumpa eller en strumpbyxa på. När Liam var 4 månader och 10 dagar så fick han sin första förkylning och det va så synd om honom.
.
Liam har alltid sovit bra sen start förutom när han tappar nappen då, och fram till för ca en vecka sen så har han slutat med nattmål och han har även börjat ligga i sin spjälsäng men den står brevid min sida av sängen med öppen sida så han kan ta sig till vår säng, visst kan han fortfarande vakna till/pippa till fortfarande men det är pga att han tappat nappen, han somnar om såfort han fått nappen. Sovtiderna är idag runt 20:00-06:00 och när det är dags att gå upp vid 6:00 så äter han välling är vaken en stund för att sen vilja somna om en stund runt 7:00- 7:30 sen sover han fram till 8:30-9:00 då det är dags för nästa mål mat.
.
Maten då.. han har ätit bröstmjölk sen nyfödd och äter fortfarande bröstmjölk men ur flaska som jag pumpar ut, usch fy och blää vad jobbigt det är.. pumpar var 3:e/4:e timme så hinner absolut ingenting om dagarna typ men ska dock sluta med att pumpa. Vi har börjat med gröt för ett tag sen tillbax som han verkligen tycker är smaskigt och förrgår 14/4 så fick han sin första smakis av potatis/majspure som han åt med glädje. Han är verkligen duktig.. när jag säger: aaaaaa så gapar han. :) hehe ibland hinner jag inte ens säga aaaaa utan han sitter där och gapar och vill ha mer.
.
Liam är en väldigt aktiv och nyfiken, go och glad kille, förutom igår (får se hur det blir idag) tror han håller på att få tänder, eller han har 2 vita prickar (en uppe och en nere) men dom har inte sprukigt igenom än, men tror att det är de som är på G nu för han biter/suger på bitringen/händerna och efter några sec så blir han ledsen och så tröstar jag honom och sen är han igång igen och biter på bitringen så han blir ledsen igen.. stackars liten.. Han gillar gåstolen verkligen, så skoj att trycka på en massa knappar så det blinkar och låter, dock så når han inte riktigt ner än så han kommer bara lite bakåt ibland, han tar sig dock ej medvetet fram (bakåt). Han gillar att ligga på filt/täcke på golvet och han vill ALLTID ha nåt i munnen. Igår 15/4 lärde han sig att åla på riktigt, alltså han har kunnat tagit sig fram men med framdelen nere och puttat på med fötterna men förrgår helt plötsligt så åla han sig med huvudet uppe 1½-2 meter fram till sin nappflaska. så kul när det händer grejor. Därimot vagnen verkligen avskyr han, speciellt liggandes, har dock bytt till kombi nu så nu kan han få halvligga lite och det tycker han bättre om.
.
Idag blir Liam som sagt 5 månader och ska ta sin 5 månaders spruta idag och jag hoppas verkligen det ska gå lika bra som 3 månaders sprutan. Nehe.. nu ska jag kila in till Liam som precis vaknat och gosa lite.. sen blir det gröt för honom och efter det en tur till parken.


.

Ja det var lite om vad som hänt sen Liam föddes och fram till hans 5 månaders dag.

Inga kommentarer: